YaÅŸam
Türkiye’de ‘Suriyeli Gerginliği’ Tırmanıyor
Ramazan Bayramı öncesinde Kahramanmaraş başta olmak üzere Suriyeliler'in yoğun olarak bulunduğu illerde linç olaylarına yaklaşan çatışmalar görülmüştü. O çatışmalar, bayramın sakinliğinin ardından yeniden pek çok ilde kendini göstermeye başladı.
Türkiye'de son haftalarda kamplar dışında mahallerde yaÅŸayan Suriyeliler ile yerel halk arasındaki çatışma boyutlarına tırmanan kavgalar bayram sakinliÄŸinin ardından yeniden yükseliÅŸte. Åžanlıurfa'nın BaÄŸlarbaşı Mahallesi'nde iÅŸyeri sahipleriyle Suriyeliler arasında yaÅŸanan kavga, polis tarafından güçlükle yatıştırılırken il genelinde ‘Suriyelileri istemiyoruz’ sloganıyla protestolar sürüyor.
Ä°çiÅŸleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yaÅŸayan 1 milyon 385 bin Suriyeli’den kaynaklanan toplumsal sorunlar gittikçe dikkat çekiyor.
AKP Hükümeti'nin "açık kapı" politikası sonucunda Suriye sınırında kendilerine ayrılmış konteyner ve mülteci kampları dışında kendi imkanlarıyla Türkiye genelinde farklı illere yerleÅŸen Suriyeliler toplumsal sorun kaynağı haline geldi. Suriye'deki çatışma ortamının sona ermemesi, Türkiye'deki halkta "misafirperverlik hoÅŸgörüsü" çerçevesindeki yaklaşımı gittikçe azalttı.
Ramazan Bayramı öncesinde KahramanmaraÅŸ baÅŸta olmak üzere Suriyeliler'in yoÄŸun olarak bulunduÄŸu illerde linç olaylarına yaklaÅŸan çatışmalar görülmüÅŸtü. O çatışmalar, bayramın sakinliÄŸinin ardından yeniden pek çok ilde kendini göstermeye baÅŸladı.
ÖrneÄŸin Kayseri'de sokak kavgası biçiminde gözlemlenen Suriyeliler ile yerel halk arasında çatışma, kısa sürede yatıştırıldı. Yerel basında "Kavgayı Gezi protestocuları kışkırttı" gibi iddialar yazılması dikkat çekti.
Ancak kavga, gençler arasında "sosyo-kültürel farklılıklar" kaynaklı yaÅŸanmış görüyor. Bunun yanı sıra Suriyeliler'e karşı duyulan tepki ekonomik kaynaklı. Kendi sermayeleriyle iÅŸyeri açmaları, ucuz iÅŸgücü oluÅŸturmaları ya da borçlanarak alışveriÅŸ yapmaları gibi gerekçelerin gerginlikleri tetiklediÄŸi düÅŸünülüyor.
Son olarak Åžanlıurfa'daki iddialara göre, BaÄŸlarbaşı Mahallesi'nde ilk önce Suriyeli gençlerin iki çocuÄŸu darp etmeye kalkması üzerine kavga yaÅŸanması ve sonrasında Suriyeliler'in bir bakkal ile bir fırını taÅŸlayarak hasar vermesiyle tırmanan gerilim sürüyor. Kavga ortamında Suriyeliler'in evlerinin yakılmasını polis önlerken; Åžanlıurfa'da farklı mahallelerde “Suriyeli istemiyoruz” protestoları görülmeye baÅŸladı.
Ayrıca KahramanmaraÅŸ'ta da bazı mahallerde gerilim yaÅŸandığı yönünde haberler alındı.
Adana'da anketten "Suriyeliler geri dönsün" sonucu çıktı
Bu arada Çukurova Üniversitesi EÄŸitim Fakültesi OrtaöÄŸretim Sosyal Alanlar EÄŸitimi Bölümü öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Adnan GümüÅŸ, öÄŸrencileriyle birlikte 14-25 Mayıs 2014 tarihlerinde Adana'da “Halkın Suriyeliler’e, Suriye’ye Müdahaleye ve Suriye’den Gelenlere Yönelik Algı ve Bakışı” baÅŸlıklı araÅŸtırmanın sonucunu açıkladı. AraÅŸtırma sonucunda, Adanalılar'ın yüzde 25,2'sinin Suriye'den gelenlerin 'bir an önce geri dönmelerini', yüzde 63,2'sinin de 'Suriye düzelince geri dönmelerini' istediÄŸi belirtildi.
Ä°çiÅŸleri Bakanlığı: ‘Suriyeli dilenciler toplanacak’
Ä°çiÅŸleri Bakanlığı da Suriye’deki iç savaÅŸtan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ile ilgili resmi verileri açıkladı. Türkiye'de 1 milyon 385 bin Suriyeli bulunurken; 81 kentten sadece 9'unda Suriyeli bulunmadığı ifade edildi.
Bakanlık verilerine göre, Suriyeliler’in en fazla yaÅŸadığı kent Ä°stanbul oldu. Gaziantep'de ise Suriyeli sayısı 220 bin olarak belirlenirken, Erzincan, Giresun, GümüÅŸhane, Kastamonu, Sinop, Tunceli, Bayburt, Ardahan ve IÄŸdır’ın aralarında bulunduÄŸu 9 kentte Suriyeli olmadığı açıklandı.
Ayrıca Ä°stanbul, Ä°zmir, Ankara, Bursa, Adana, Mersin, Konya, Antalya, Kayseri'nin aralarında bulunduÄŸu 25 kentte dilencilik yaptıkları gözlemlenen Suriyelilerin tespit edilerek 22 farklı kampa yerleÅŸtirilmesine karar verildi.
220 bin Suriyelinin bulunduÄŸu 22 farklı kampta ÅŸu an 30 bin kiÅŸilik boÅŸluk olduÄŸu da açıklandı.
Henüz yorum yapılmamış.